Backahill Publicerad 2017-05-18

Stora planer för Helsingborg

Backahill står bakom en lång rad hotell, butikslokaler, besöksmål och bostäder på flera orter i nordvästra Skåne. Nu är det dags att även ta plats i utvecklingen av Helsingborg. Det börjar med ett hotell och en spa-anläggning.

 

Text Per-Åke Hultberg | Foto Backahill

– Bjärehalvön är hemma för oss. Det är här vi har vår bas. Vi äger och förvaltar ett stort antal fastigheter och företag i både Ängelholm och Båstad och har en stark tro på hela Nordvästra Skåne. När vi nu även på allvar går in i Helsingborg är det för att ytterligare bidra till att långsiktigt stärka hela regionen som destination. 

“Vi tycker inte att man ska behöva göra avkall på vare sig kvalitet eller miljö bara för att man hyr sin bostad.”

Det säger Anders Nelson, vd för Fastighetsbolaget Backahill som ägs och drivs av Erik Paulsson med familj. Trots att företaget har en omfattande verksamhet med stora intressen i en rad större fastighetsbolag går det inte att ta miste på det lokala engagemanget. Tvärtemot de flesta fastighetsbolag, som normalt fokuserar på antingen bostäder eller kommersiella lokaler, visar Backahill upp en ovanligt stor bredd. Det märks påtagligt i både Ängelholm och Båstad. 

Nu är en liknande utveckling på gång i Helsingborg, både med nyproduktion av bostäder i Mariastaden, handelscentrum på Ramlösa Brunn samt en hotell- och spa-anläggning i Norra hamnen. 
– Ja, det händer spännande saker när vi är involverade, säger Anders Nelson och skrattar. Han ger några exempel från ”hemstaden” Ängelholm, där bolaget är stadens ledande fastighetsaktör. Bland mycket annat som storägare av fastigheter utmed handelsstråket i centrum, både butikslokaler och drygt 500 lägenheter. 

Han berättar att ambitionen är att bidra till en levande stad med ett levande centrum. Då behövs både attraktiva bostadsmiljöer och trivsamma mötesplatser. Rönne Brygga är ett utmärkt exempel, som nu med sina fem huskroppar med 54 lägenheter utgör Ängelholms centrums nya trivsamma vattenfront utmed Rönne å. Backahills kärlek till Rögle, stadens stolthet inom Sveriges hockeyelit, är ett annat exempel på företagets breda samhällsengagemang. Den gamla hockeyladan är idag en modern arena och mötesplats för alla möjliga typer av event. 

Backahill har även stor erfarenhet av hotellfastigheter och bygger just nu ett nytt hotell med 112 rum i centrala Ängelholm. När hotellet öppnar första kvartalet 2018 kommer det att fylla ett stort latent behov, påpekar Anders Nelson.
– Det är här vi har vårt säte och vårt hjärta. Vi har en uttalad ambition att vara delaktiga i Ängelholms utveckling och på olika sätt stödja det lokala näringslivet. Detsamma gäller Båstad där vi är den drivande kraften bakom en rad viktiga anläggningar. Hotel Skansen med sin berömda tennisanläggning, klassiska badhotellet Riviera Strand, Båstad Hamn, Båstad Företagsby och externhandelsområdet Entré Båstad. 

Backahill har också tagit över välkända Norrvikens trädgårdar i Båstad. Efter omsorgsfull renovering av byggnaden börjar nu hela den fantastiska trädgårdsmiljön återfå sin forna glans. 
– Även i Båstad bedriver vi bostadsprojekt, poängterar Anders Nelson. 
– Just nu bygger vi om den anrika Agardhsgården. Den trelängade fastigheten med anor från 1700-talet omvandlas från privatbostad till en charmig flerfamiljsgård med 20 minst sagt unika hyreslägenheter mitt i samhället. 

Uthyrning har nu påbörjats med beräknad inflyttning 1 januari 2018. På närliggande Hamnbacken med bästa utsikt över samhället pågår dessutom nybyggnation av ett antal friliggande villor och parhus. 
– Vi har givetvis även våra ögon på Helsingborg, som ju är hela nordvästra Skånes nav och har mycket stark tillväxt. Det är helt naturligt att vi som stor och kvalitetsmedveten aktör även där vill bidra till en stabil och långsiktigt hållbar samhällsutveckling, säger Anders Nelson.

Startskottet var förvärvet av fastighetsbolaget Brinova 2012. I köpet ingick den gamla karantänbyggnaden vid Gröningen, alldeles intill Parapeten. Platsen som har en enorm potential står nu inför kraftfull omvandling. 
– I den här fantastiska miljön där stadslivet möter hav och rekreation, vill vi bygga ett hotell och en spa-anläggning. Just nu pågår en arkitekttävling. Vår förhoppning är vara igång med byggandet inom 2–3 år. 

Även Ramlösa Brunns stadsdelscentrum ska med Backahills omsorg få ett rejält lyft. Icas gamla lokaler rivs och ersätts med en ny centrumbyggnad med lokaler för handel i gatuplanet samt cirka 36 hyresrättslägenheter ovanpå.
 
Nyproduktion av bostäder pågår även i Mariastaden. I vackra Maria Park påbörjas nu under året byggandet av 77 hyreslägenheter i bostadskvarteret MariaHof. Det handlar totalt om sex treplans huskroppar som förbinds av ett underjordiskt garage, varifrån de boende enkelt tar hissen direkt upp till sina lägenheter. Såväl husen som byggs i betongelement som de enskilda lägenheterna har genomgående mycket hög kvalitet och standard. Inflyttning sker vid årsskiftet 2018–19.
– Vi tycker inte att man ska behöva göra avkall på vare sig kvalitet eller miljö bara för att man hyr sin bostad. Trivseln är A och O för oss. Här i MariaHof kan de boende, kanske paret som lämnat sin villa, trivas och få ett bekvämt, tryggt och behagligt liv.

De tre projekten i Helsingborg är bara början. Målsättningen går inte att ta miste på.
– Vi har våra rötter i Ängelholm och på Bjärehalvön, och i vår ägares gränslösa entreprenörskap och drivkraft att göra affärer. Vi ska nu etablera Backahill som en stark, pålitlig och långsiktig aktör på Helsingborgsmarknaden och söker därför aktivt efter fler fastigheter som kan passa in i vårt bestånd. I allt vi gör vill vi både skapa och bidra till lönsamhet och tillväxt och därmed glädje för många människor.

För mer information: backahill.se