Riksbyggen Publicerad 2017-04-26

Hos Calle och Anita på Lunds höjdpunkt

Den pigga vårsolen flödar genom de generösa fönstren hemma hos Calle och Anita Andersson på Östra Linero i Lund. Här på Lunds höjdpunkt – för vi befinner oss just på en av Lunds högsta punkter – är vyerna över stad och åkerlandskap storslagna.

Text: Ann Mellblom

– Vi brukade göra utflykter till högt belägna platser för att njuta av underbara vyer. Nu lever vi med ett fantastiskt panorama varje stund som vi är hemma. Det har blivit vår vackraste tavla, säger Calle och Anita.

Här skulle vi kunna bo
De har hunnit fylla 50 och några år. Barnen har flyttat ut och bildat egna familjer. För fyra år sedan började Calle och Anita på allvar tala om att lämna den stora villan, inomhuspoolen och den uppvuxna trädgården i Dalby.
– Jag var ganska trött på att klippa gräs och häckar efter 30 år, medger Calle.
Riksbyggens annons i dagstidningen väckte makarnas intresse. Att titta kostar ju inget, enades de om och gav sig iväg.
– Vi kände med det samma att här skulle vi kunna bo. Redan samma kväll tog vi kontakt och tecknade oss för en lägenhet på översta våningen, berättar Anita.
För det var översta våningen som gällde, annars fick det vara. De fick som de ville. Med ett drygt års facit i hand, är de överens om att de gjorde alldeles rätt. Calle och Anita stortrivs i sin fyrarummare på 106 kvadratmeter och saknar varken villa eller trädgård.

Lite i gränslandet
De fyra huskropparna på Östra Linero, bostadsrättsföreningarna Musslan
och Snäckan, väcker beundran redan utifrån. Ljusa, vackra fasader med fina detaljer. De rymliga balkongerna ger konturerna luft och lätthet. Som grannar har de dels den äldre, lummiga villabebyggelsen, dels Lundaslättens vidsträckta jordbrukslandskap. Eller som Anita säger:
– Lite i gränslandet. Nära naturen, men också nära staden.
Två busslinjer erbjuder transport till Lunds centrala delar flera gånger i timmen. På få minuters promenadväg finns en välsorterad ICA-butik som har öppet från sju på morgonen till tio på kvällen.

Det var översta våningen som gällde, annars fick det vara. Calle och Anita stortrivs nu i sin fyrarummare och saknar varken villa eller trädgård.

Ovanför finns bara himlen
På fjärde våningen finns topplägenheterna, med 270 centimeter i takhöjd och, som i Calles och Anitas fall, härliga 67 kvadratmeter terrass i två väderstreck. Ovanför finns bara himlen. Nedanför visar den skånska myllan upp sig i all sin bördighet.

I samma anda har Calle och Anita inrett sin lägenhet. Vita väggar och högblank, vit köks- och matsalsinredning förstärker lägenhetens rymd. Granitbänken i köket och soffan i angränsande TV-rum, båda i svart, får symbolisera de nyplöjda åkrarna. Lägg därtill det varmt röda – kanske för att fånga upp himlens färg vid solens uppgång och nedgång – som accentuerar vackert i matsalens mjuka matta och i flera av kökets attiraljer. Slutligen den diskreta ekparketten, som gör helheten mjuk och välkomnande.
Detaljerna är många. Som Anitas prunkande orkidéer, som välvilligt lapar i sig av ljusflödet. Eller de vackra skålarna med snäckor i köksfönstret, egenhändigt plockade strandfynd från parets minnesvärda resor.

“Vi kände med det samma att här skulle vi kunna bo.”

Ett enklare och friare liv
Med flytten till lägenheten här på Lunds höjdpunkt, gick Calle och Anita in i en ny livsfas. En fas som de beskriver som enklare och friare.

Fast visst väckte beslutet tankar och känslor. Vissa av lättnad.
– Ingen mer oro för att ett bjälklag plötsligt behöver bytas ut, kommenterar Calle.
Andra med en droppe vemod.
– Vårt tidigare hem var skapat av hela familjen och för hela familjen, även sedan barnen hade flyttat. Den nya lägenheten har vi två inrett och utformat främst för våra behov. I början kändes det lite underligt, men vi har kommit över det. Här finns rum både för barnbarnen och barnen. Även om de övernattar får vi plats utan att trampa på varandra, säger Anita. Och visst fann makarna stor glädje och kreativitet i att skippa så gott som hela det gamla möblemanget och tillsammans välja helt ny inredning till den toppmoderna lägenheten.
– Det har tagit sin tid för att allt ska hitta sin perfekta plats, men vi är nära nu. I år är det terrassen som ska få mer liv och grönska, enas Calle och Anita om.

BRF MUSSLAN OCH BRF SNÄCKAN, ÖSTRA LINERO, LUND 4 huskroppar à 4 våningar. Totalt 52 lägenheter (2–5 rum, 55–129,5 m²). Inflyttning till och med sommaren 2016. Arkitekt: Vlade Naumovski, Plan- och Byggnadskonst i Lund AB.