Sundprojekt Publicerad 2017-04-26

Hyllie har blivit hemma för oss

När Karina Tong och Morten Blegvad flyttar nästa gång blir det till deras tredje lägenhet i nya stadsdelen Hyllie. Men där tänker de också stanna.

– Vi har inga planer på att flytta härifrån, säger paret som ser fram emot de framtida byggplanerna för stadsdelen.

 

När Karina Tong och Morten Blegvad träffades bodde Karina i Helsingborg och Morten i Köpenhamn. Malmö fick tack vare sitt strategiska läge bli deras gemensamma nya hemort. Under 2014 flyttade de till sin första lägenhet, en hyrestvåa i Hyllie. Men efter att familjen utökats med Alexander, nu ett år, behövdes något större och de flyttade därför till en trerumslägenhet. När de sedan väl bott in sig i området och kände att Hyllie är en riktigt trivsam stadsdel, tog de beslutet om att köpa en lägenhet istället för att fortsätta hyra.

Vid nya stadsparken
Valet föll på Prisma, ett nytt kvarter med 115 bostadsrätter i tre huskroppar: Spektra, Lux och Lumen.
– Vi har valt en fyrarumslägenhet på hundra kvadratmeter som vetter mot den nya stadsparken. Att det blev just kvarteret Prisma beror bland annat på att det kommer att ha det bästa läget, menar Morten.

“Det är en investering för framtiden.”

En annan anledning är att det är lite trafik i den här delen av Hyllie, vilket gör att det blir tyst och lugnt i området. Karina och Morten poängterar att lägenheten dessutom har fin och öppen planlösning.
– Det var svårt att hitta stora lägenheter, men vi föll för att den här är så välplanerad med stora öppna ytor för umgänge i kök och vardagsrum. Och så har den tre mindre sovrum som ligger lite avskilt från resten av lägenheten, säger Karina.

Framtidsinvestering
Familjens nya lägenhet ligger i den del av kvarteret som heter Spektra, ett iögonfallande sexvåningshus som bildar Prismas pampiga front mot Hyllies nya stadspark. Därifrån kommer Karina och Morten att se den södra delen av Hyllie växa fram, något de ser fram emot.
– Byggplanen för södra Hyllie ser verkligen jätteintressant ut, säger Morten som ser en stor fördel med att bo i Malmö istället för i dyra Köpenhamn. Fram för allt för att man alltså sparar en hel del pengar. En lägenhet i populära Hyllie är dessutom utan tvekan en investering för framtiden. Pendlingen är inte heller något problem, även om det hade varit en fin bonus att slippa gränskontrollerna.
– Min arbetsplats ligger så att det inte spelar någon roll för mig om jag reser från Amager eller Malmö. Det blir lika långt.

”Att det blev just kvarteret Prisma beror bland annat på att det kommer att ha det bästa läget.”

Emporia som granne
Morten berättar att när han och Karina väl bestämt sig för att bosätta sig i Malmö var det en kompis från Köpenhamn som tipsade om Hyllie. Några grundligare undersökningar om resten av stan behövdes inte. Det var Hyllie som gällde. Att till exempel ha Emporia som sitt närlivs underlättar givetvis i vardagen. Och det som inte finns att köpa där hittar man på Svågertorp ett stenkast bort.
– Det enda vi saknar är väl en bio och kanske någon mer restaurang som inte ligger på Emporia. Om det hade funnits hade vi bara behövt lämna Hyllie för att jobba, säger Karina och skrattar. Men det kommer säkert ett större utbud allteftersom stadsdelen växer!