MKB Publicerad 2017-04-26

“Vi har hittat hem”

I MKB Fastighets AB:s nya bostadsområden finns gröna gårdar med härliga möjligheter till gemensam odling, lekplatser för barnen och sköna platser för att umgås och koppla av. Att vara tillsammans skapar ett tryggt och trivsamt boende och därför vill vi skapa förutsättningar för ett socialt och trevligt liv i våra kvarter, både ute och inne. Vi träffade några av våra kunder i deras nya hem och frågade hur de trivs och vad hemmet betyder för dem.

Barbro Gustavsson, Greenhouse Augustenborg:
“Jag äter frukost på min balkong varje morgon”

Barbro Gustavsson valde att flytta in i Greenhouse, MKB:s spjutspetsprojekt, eftersom hon ville förverkliga miljö- och hållbarhetsvisionen tillsammans med alla boende i huset.
– Jag försöker leva ekologiskt och miljövänligt och har alltid drömt om att odla. I min förra lägenhet hade jag visserligen stora ytor och havsutsikt, men en liten blåsig balkong. När Greenhouse dök upp blev jag jätteförtjust och anmälde mitt intresse. Jag flyttade in förra året och det känns väldigt bra!

Nu har Barbro en 22 kvadratmeter stor balkong där hon odlar tomater, paprika, sallad, kryddor, blommor och mycket mer.
– Jag äter frukost på min balkong varje morgon. Jag är estet så för mig är det viktigt att ha det vackert med mycket ljus och frisk luft och det får jag här. Gemenskapen med grannarna betyder också mycket.
– Jag är väldigt social och har redan fått många vänner här, tack vare odlingen och tvättstugan som är en fin samlingspunkt. Det är en bra blandning av äldre, yngre och barnfamiljer.

Greenhouse är ett av Sveriges mest hållbara hus med fantastiska möjligheter till odling. Varje lägenhet har en 22 kvadratmeter stor balkong med odlingslådor och växtverkstad. Via en läsplatta kan varje hyresgäst följa sin förbrukning av el, och även stänga av all belysning med ett enkelt knapptryck.

Mustafe Abdillahi, Segevång:
”Vi har alltid drömt om att bo i något helt nytt”

Mustafe och hans fru stod i kö i tre år innan de fick sin nya trerumslägenhet på Segevång. Sista året var de inneboende och vågade knappt drömma om en egen bostad.
– Vi har alltid drömt om att bo i något helt nytt så när vi fick nycklarna kändes det fantastiskt! Det är en skön känsla att vi är de första som bor här, säger Mustafe.
Det bästa är att området är lugnt, naturen är nära och det finns gott om lekplatser till de två små sönerna.
– Vi är ute mycket, matar fåglarna och grillar ibland. För oss är boendet en jätteviktig del i livet, att ha ett eget hem där vi kan slappna av och ha det mysigt. Det har vi fått nu.

I Fäladsmarken på Segevång är det nära till grönområden, friluftsbad och rekreation. Det gör boendet perfekt för barnfamiljer eller andra som gillar ett grönt och skönt liv.

Vanessa Berggren, Västra hamnen:
”Alla borde få bo så bra som jag”

Vanessa Berggren studerar beteendevetenskap och bor i ungdomshuset Stämpen i Västra hamnen. Huset är ett nytt konceptboende för personer mellan 19 och 26 år och ligger granne med skejtparken Stapelbädden.
– För mig är det viktigt att jag kan slappna av i mitt hem. Jag har försökt skapa en levande och kreativ stämning hemma med naturfärger, mjuka material och växter. Att huset är helt nytt känns dessutom fräscht och jag försöker hålla det så till nästa hyresgäst.

Vanessa gillar att bo i ett hus med bara unga människor där de flesta är väldigt sociala.
– Det känns nästan som att bo på ett vandrarhem. Varje våning är målad i glada färger och tvättstugan är en social mötesplats där man kan träffa andra och småprata lite. Vi har också en Facebookgrupp där vi kan få kontakt och hjälp av varandra.
– Eftersom jag älskar att resa, möta nya människor och platser känns det perfekt med ett boende som Stämpen där många unga och olika människor bor. Alla borde få bo så bra som jag.

Mitt över Stapelbäddsparken, en av Europas största skejtparker, har MKB byggt ett nytt bostadshus för unga upp till 26 år. De 130 bostäderna ligger ovanpå en nybyggd sporthall och på taket finns en gemensam terrass.

Žana erdeljan, Holma:
”Holma, katten och min lägenhet – det är lugnet för mig”

Žana Erdeljans liv tog en ny vändning i september 2015. Hon fick nytt jobb, bättre inkomst, adopterade en katt från Belgrad och flyttade till en nybyggd lägenhet på Holma torg i slutet av det året.
– Jag bodde mitt emot och såg huset växa fram, visualiserade att det skulle vara skönt att bo i något helt nytt som ingen bott i tidigare. Jag ville ha just den här lägenheten. Älskar ljuset här uppe. Det påverkar humöret.

Hon har många tankar om att skapa gemenskap bland grannarna, genom odling på takterassen, filmvisning i växthuset och små konstprojekt. Idéerna växer fram och kommer att förverkligas genom dörrknackning och samtal.
– Jag har haft lite olika levnadsförhållanden tidigare, men en sak har alltid varit viktigt för mig: lugnet. Lugnet för mig är Holma, min katt och lägenheten. Det är hemtrevligt här, som en liten by, grönt, urbant och lugnt – det känns lyxigt.

Holma byggdes som en del av miljonprogrammet under 1970-talet. 2013 började MKB bygga tre hus med 61 lägenheter. Två hus är MKB:s hyresrätter och ett hus har Riksbyggen sålt som bostadsrätter. Mellan husen skapas ett nytt, spännande torg som invigs under 2017. Torget är tänkt som en mötesplats, ett andra vardagsrum för de boende i Holma.

Kroksbäckskullarna nära Holma anlades på 1970-talet och är mycket omtyckta. Hit kommer människor i alla åldrar för att leka, sporta och ha picknick.