Bodens kommun Publicerad 2017-06-07

En ny värld av film, musik och spel

Filmindustrin, spelbranschen och en inkubator flyttar in till Boden Business Park och får de kreativa näringarna att växa.

– Vi skapar mötesplatser och bygger ett ekosystem som består av utbildningar, nyföretagare och etablerade företag, säger Malin Winsa.

 

Text: Birgitta Lindvall Wiik | Foto: Petra Älvstrand

 

Drömscenariot är att talanger lockas till utbildningar i rörlig bild och spelutveckling, har en affärsidé och får hjälp via inkubatorn som fungerar som ett slags företagskuvös. Det nybildade företaget växer och går från flexplats till fast kontorsplats i företagsbyn och företagaren blir med tiden mentor för kommande talanger.
– Vi vill skapa den kedjan här. Filmpool Nord har under våren öppnat sin nya Studio Nord i det gamla golfhuset och vi har stora planer för spelindustrin genom Arctic Game Lab, säger affärsutvecklaren Malin Winsa.

Här uppstår ljuv musik
Den nya filmstudion ger ringar på vattnet och redan nu har BD Pop sett möjligheterna till ett bra samarbete.
– BD Pop har länge haft behov av en musikvideostudio och den nya filmstudion möjliggör ett musikvideocentrum här. De ser en potential i samarbetet mellan musiker och filmarbetare som mellan filminspelningarna har möjlighet att stötta musikindustrin. Målet är att producera upp till 40 musikvideor per år, säger Malin Winsa. 

Tanken är att den ena verksamheten drar med sig den andra och att de nya lokalerna till slut fylls med programmerare, designer, historieberättare och grafiker.

Plats för affärer
En annan ny mötesplats inne i parken är Växthuset. Där finns bland annat den nya inkubatorn Go Business, som hjälper människor att slipa affärsidéer till fungerande bolag. Miljön består av öppna ytor och flexibla arbetsplatser för omkring 15 personer. I anslutning finns också ett utrymme med fasta arbetsplatser för redan etablerade företagare.

Redan till hösten startar dessutom en ny dataspelsutbildning här. Det är en tvåårig yrkesutbildning med inriktning mot produktion och entreprenörskap. För utbildningen står Sunderby folkhögskola.

Spel för världsmarknaden
– Vi är duktiga i Sverige på att skapa framgångsrika spel, men här i norr är industrin bara i sin linda. Nu jobbar vi hårt med att knyta till oss människor som jobbar i spelbranschen och vi ordnar spelträffar där kreativa människor kan träffas och nätverka, säger affärsutvecklaren Mattias Bergqvist. 

Han konstaterar att det är fullt möjligt att sitta i Sävast och skapa spel för hela världen, bara de rätta kontakterna kan knytas. Och det är just vad Boden Business Park hjälper till med.
– Vi krattar manegen och erbjuder platser för utveckling. Film, musik och spel har många gemensamma nämnare och tillsammans blir alla starkare, säger han.

Växthuset
Öppnade i maj. Inspirerande mötesplats med 15 fasta arbetsplatser och lika många flexplatser. Inkubatorn Go Business har plats för 15 personer.

Studio Nord
Invigdes i april. Filmpool Nord hyr merparten av den 2 600 kvadratmeter stora byggnaden som tidigare var golfhus. Filmstudion är 600 kvadratmeter stor och rymmer, utöver studio, snickeri, loger, kostymavdelning och ateljé. 600 kvadratmeter lokaler finns tillgängliga för uthyrning till närliggande branscher och utbildningar.

Arctic Game Lab
Ett samarbete för utveckling av spelbranschen i norr. Boden, Luleå, Piteå och Skellefteå är medlemmar. Målet är att bli ett centrum för spelutveckling.