HSB Publicerad 2017-06-07

Prisvärt boende på Hällbacken

Unga par, ensamstående föräldrar och småbarnsfamiljer – nu byggs yteffektiva bostadsrätter med en prislapp som riktar sig till en helt ny målgrupp och som ger fler chansen att äga sitt boende. HSB:s nya projekt på Hällbacken ingår i HSB 100-satsningen där man bygger mer för fler.

 

Text: Birgitta Lindvall Wiik | Foto: HSB

 

Med närhet till skog, löpslingor, bad och stad byggs HSB:s nya bostadsrättsförening. 
Mitt i villaområdet på Hällbacken ska 52 nya lägenheter byggas, alla med hög standard som parkettgolv, kakel och klinker men med ett lägre pris än vid gängse nyproduktion. Bostadsrättföreningen blir den första i HSB:s rikstäckande satsning HSB 100, vars syfte är att fler ska ha råd att köpa sitt boende.

Smart val av markområden
– Vi håller ner priserna genom att noggrant välja vilka markområden som bebyggs. Hällbacken är perfekt eftersom markanvisningen består av ett stort, plant område som varken kräver att garage grävs ner eller att mark måste sprängas. Enkla markarbeten ger ett billigare projekt, säger Mattias Lundström, vd för HSB Norr och påpekar att grundstandarden är hög, men tillvalen få – ännu ett knep för att hålla nere prisbilden. Själva husen är också av samma gedigna kvalitet som andra flerfamiljshus.
– Vi bygger husen med betongstomme men klär fasaden i trä. Allt för att byggnaderna ska smälta in bland övrig bebyggelse, som består av trähus, säger Lundström.

Försäljningen av bostadsrätterna är i full gång och inflyttningen beräknas till våren 2019.

Närhet till service och natur
Brf Hällbacken erbjuder tvåor, treor och fyror som är mellan 63 och 84 kvadratmeter stora. De sju huskropparna blir två våningar höga och lägenheterna nås via smart byggda loftgångar som inte kräver passage förbi lägenheterna. Till bostäderna finns delvis inglasade balkonger och till varje lägenhet hör en carport som, liksom förråd, är placerad i närheten av bostadshuset.

I bostadsområdets omedelbara närhet finns förskola och busshållplats och avstånd till närmaste centrum på Björkskatan är cirka två kilometer.
– Läget är centrumnära, utan att vara mitt i stan. Det är just i dessa lägen vi har möjlighet att bygga mer för fler. Inne i centrum blir marken alltid dyr, säger projektledaren Jeanette Lestander och berättar att det är Peab som kommer att uppföra bostadshusen på Hällbacken.

En stadsdel för alla
Målgruppen för bostäderna är i första hand unga par, småbarnsfamiljer och ensamstående föräldrar, men det finns förhoppningar om ett blandat boende.
– Vi ser möjligheter för mor- och farföräldrar, som vill bo nära barnbarnen, att bosätta sig här. Tanken är också att en familj ska kunna bo i området länge. I och med att bostadsrätterna finns mitt i villaområdet kan barnfamiljen som rotat sig – men efter några år vill flytta till eget hus – bo kvar i sin stadsdel, säger Mattias Lundström.

HSB 100

 • En ny satsning inför HSB:s hundraårsjubileum 2023. Hällbacken blir det första HSB 100-området i Sverige.
 • Målgruppen är medelinkomsttagare och målet är bra, yteffektiva bostäder till bra priser.
 • Har samma kvalitetskrav som övrig nybebyggelse inom HSB.
 • Husen miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad silver.
 • På sikt är målet att en tredjedel av HSB:s byggstartade lägenheter ska uppföras inom ramen för HSB 100.

Brf Hällbacken

 • Byggs mitt i villaområdet på Hällbacken, etapp fyra.
 • Består av 52 lägenheter: Tvåor, treor och fyror på 63–84 kvadratmeter.
 • Priset blir cirka 1,5–2,1 miljoner kronor och månadsavgiften ligger mellan 3 000 och 5 000 kronor.
 • Alla lägenheter har en hög grundstandard med trägolv och kakel, men tillvalen är begränsade.
 • Varje bostad har egen carport och externt förråd.
 • På området finns en gemensamhetslokal med bastu, relax och samlingslokal.
 • Byggnaderna är två våningar höga och består av en betongstomme som kläs med träfasad.

För mer information och intresseanmälan: hsb.se