HSB Publicerad 2017-06-07

Bosparare kan få första tjing på hyresrätter

Hyreslägenheter nära city är hett eftertraktade. Nu bidrar HSB med 52 nya bostäder i ett attraktivt läge på Malmudden. Som vanligt kan bosparare och medlemmar få förtur till de tvåor och treor som bjuds ut redan till hösten.

 

Text: Birgitta Lindvall Wiik | Foto: HSB, Tirsén & Aili arkitekter

 

Med gångavstånd till centrum och Skurholmsfjärden runt knuten växer fyra efterlängtade hyreshus upp på Malmudden, intill befintliga bostadshus vid Hertsövägen. Det är HSB som förtätar bostadsområdet på sin egen mark.
– Samtidigt som vi får fler lägenheter förbättrar vi området för alla som redan bor där. De nya husen ramar in och skapar avskildhet för innergårdarna, som kommer att bjuda på härliga grönytor och fina, upplysta platser för lek och utevistelse, säger Helena Backman, affärsområdeschef fastigheter, HSB Norr.

Många vill hyra sitt hem
HSB har sedan tidigare hyreslägenheter på såväl Malmudden som Östermalm och i Norra hamnen. Intresset är mycket stort för varje lägenhet som blir ledig. Det nya projektet ska möta den efterfrågan som finns på att hyra sin bostad.
– Vi vill kunna erbjuda bostäder till människor i livets olika skeden. Våra medlemmar och bosparare har som vanligt förtur även till hyreslägenheterna. Vi släpper 52 bostäder samtidigt, vilket innebär att man som medlem och bosparare har en god chans att bli tilldelad en lägenhet, säger Helena Backman och påpekar att det inte är alla som känner till att HSB också erbjuder hyresrätter till sina medlemmar. 

Plusvärden för alla
De nya bostadshusen är under uppförande just nu. Byggnaderna i nyfunkisstil är ritade av Hans Tirsén, Tirsén & Aili Arkitekter, och har en stram utformning som färgsätts i rött och grått, för att möta det uttryck som de befintliga bostadshusen har.

Husen byggs med en rejäl betongstomme och byggnaderna kommer att kläs med tegel. 
– Vi bygger mindre tvåor och treor som är yteffektivt planerade. Här finns plats för alla funktioner. Tack vare moderna, smarta planlösningar, inglasade balkonger och fönster åt två håll upplevs lägenheterna som rymliga och ljusa, säger Helena Backman och berättar att nyproduktionen ger flera fördelar även för dem som redan bor på området. Förutom att de nya byggnaderna bidrar till att skapa en trevlig, inramad innergård kommer alla hyresgäster att få tillgång till en nybyggd bastu- och relaxavdelning.

Sopor under marken
Sophanteringen blir också bättre för samtliga hyresgäster.
– De gamla soprummen avvecklas och avfallen förvaras under marken. Vi kommer ifrån problemet med att hålla ordning i soprum och slipper lukter, säger Helena Backman och lyfter fram ytterligare en ny satsning på området:
– Malmudden ligger på gång- och cykelavstånd från stan. Vi vill gärna främja en klimatsmart livsstil och bygger därför bra cykelförvaring, både inomhus och utomhus. Självklart tillkommer också bilplatser i carportar och laddstolpe för elbilar.

Det nya, moderna boendet beräknas vara inflyttningsklart i början av 2018. Fördelningen av lägenheterna inleds under hösten. HSB har sedan tidigare 180 hyresrätter i Luleå. De senaste byggdes för 18 år sedan.

Malmudden/Svartholmen

  • Fyra nya bostadshus i tre och fyra våningar byggs på befintligt bostadsområde på Malmudden.
  • 52 hyreslägenheter, tvåor och treor 52–65 kvadratmeter stora.
  • Alla lägenheter har fönster åt två håll.
  • Laminatgolv, vita väggar och inglasade balkonger.
  • Genomtänkt förvaring för cyklar, både inomhus och utomhus.
  • Parkering med carportar och stolpar för laddning av elbilar.
  • Gårdshus med tvättstuga.
  • Bastu och relax som kan nyttjas av både nya och befintliga hyresgäster.
  • Modern underjordshantering av sopor blir nytt för hela området.
  • Lägenheterna fördelas i första hand bland HBS:s bosparare och medlemmar.

Bospara och öka dina chanser
Det är aldrig för sent att börja bospara. En enda poäng kan göra skillnad! Som bosparande medlem har du möjlighet till förtur på både HSB Norrs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter. Läs mer på hsb.se.

Om insättningsgarantin
Swedbank är kontoförande bank för HSBs bosparande. Enligt beslut av Riksgälden omfattas HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto av den statliga insättningsgarantin. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 kr. 

Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag banken försatts i konkurs eller Finansinspektionen beslutat att garantin ska träda in. Swedbank är kontoförande bank för HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto.

För mer information och intresseanmälan: hsb.se