Nåiden Publicerad 2017-06-07

Sekelskifte och havsläge

Nåiden bygger exklusiva bostadsrätter med ny gourmetkrog vid havet.

Bostäder nästan på vattnet och hem med historiens vingslag. Kuststad och Seminariet bidrar med boendekvaliteter utöver det vanliga. Som en extra bonus satsar Simon Laiti på en gourmetkrog i båthamnen.

 

Text: Birgitta Lindvall Wiik | Foto: Nåiden Bygg

 

Utsikt över den inre skärgården, balkonger som hänger ut över vattnet och kanaler med havsvatten som leds in mellan husen – delar av den gamla hamnbassängen i Södra hamn förvandlas nu till Kuststad Luleå. Tre kvarter med extra allt för den som älskar hav och båtliv. 

Den nya båthamnen har direktanslutning till kvarterens strandpromenad och innergårdar och det finns båtplatser så att det räcker till bostadsrättsköparna. Här finns också gott om gästplatser för besökare, som kanske lockas till området av den nya restaurangen, vars uteservering får bästa solläge och havsutsikt.

Simon Laiti öppnar ny krog
– I bottenplanet på det fristående huset i etapp två kommer en a la carte-restaurang att inrymmas. Den ska drivas av Simon Laiti och får allra bästa A-läget vid vattnet, säger Peo Patomella, arbetschef och vd för Innerstadsfjärden AB som är projektägare för Kuststad i Luleå.

“Det är ett magiskt läge, vi kommer att finnas vid porten till skärgården.”

Krögarprofilen Simon Laiti driver sedan tidigare Hemmagastronomi, vars specialitet är mellanrätter. Men det är inte ett nytt Hemmagastronomi som öppnar i Södra hamn.
– Vi bjuder på god mat, bra viner och bra service. Det är vårt signum, men konceptet för den nya hamnrestaurangen är något helt nytt för Luleå. Det är ett stort restaurangprojekt som blir ett lyckat komplement till den växande restaurangvärlden i staden. Havet kommer att vara i fokus på alla sätt, både vad gäller läget och innehållet i menyn, säger Simon Laiti och berättar att uteserveringen under sommartid kommer att ligga på bryggan.
– Det är ett magiskt läge, vi kommer att finnas vid porten till skärgården och tror att vi kommer att locka både dem som är på väg ut med båten och dem som kommer hem igen. Butikskonceptet tar vi med oss även hit, kunderna kommer att kunna köpa med något gott hem, eller till båten.

Många vill bo här
Just nu färdigställs underjordiska garage för etapp ett. Sedan fortsätter byggnationen av huskropparna som innehåller ettor till fyror, alla med balkonger som blickar ut över vattnet. De flesta har dessutom två balkonger, varav en är inglasad.

Kuststad är ett spektakulärt bygge som ligger centralt och sjönära, med söderläge. Den första etappen sålde slut snabbt och spekulanter köade en hel natt för att teckna kontrakt för den andra etappen.
– Intresset har varit enormt och det känns fantastiskt att vi, som lokala aktörer, bygger något sådant här. Den första etappen blir inflyttningsklar under december 2018 och om allt går enligt planerna kommer vi att börja sälja lägenheterna till etapp tre runt årsskiftet, säger Peo Patomella.

Hem med historia
Parallellt med nybyggnationen av Kuststad pågår den omfattande renoveringen av Seminariet på Östermalm. Det gamla folkskoleseminariet från 1900-talets början är en av Luleås äldsta byggnader och kommer att erbjuda exklusiva paradvåningar och mindre lägenheter med stora kvaliteter. Alla bostadsrätter får stora fönster med djupa fönsternischer, takhöjd på över tre och en halv meter där köken rymmer dubbla rader skåp, fiskbensparkett och stänkskydd och bänkskivor i marmor.

Under den omfattande renoveringen har större delen av den gamla skolans innandöme rivits ut.
– Allt organiskt material är bortrensat från tak och innerväggar. Man kan säga att det bara är fasaden och adressen som är kvar av den gamla skolan, skojar arbetschef Per Utterström.

Trots detta kommer sekelskiftesatmosfären att vara påtaglig. Per Utterström berättar att man sparat de breda, svängda stentrapporna som bär märken av tusentals fötter som trampat där. Andra detaljer som bär på husets historia finns också kvar, exempelvis pampiga entrédörrar, ett gammalt kassaskåp som nu får fungera som vinkällare och urtavlan till skolans klocka, som bildar ett fönster i en av bostäderna.

På innergården ska en fin trädgård med planteringar, grusade ytor och sittplatser anläggas.
Efterfrågan på lägenheterna i Seminariet har också varit stor och nu finns bara ett fåtal bostadsrätter lediga.
– Det är spännande att jobba med två prestigeprojekt parallellt. Vi är stolta över att vara med och utveckla staden, säger Peo Patomella.

Kuststad
Kuststad byggs i tre etapper som omfattar totalt cirka 330 bostadsrättslägenheter. Här finns allt från ettor på 34,5 kvadratmeter till fyror som är 111 kvadratmeter stora. Lägenheterna får 2,50 i takhöjd och extra stora fönster. Till området hör en gästlägenhet och gemensam bastu och relax. Den första etappen är inflyttningsklar under hösten 2018, därefter beräknas påföljande etapper bli färdiga med ett års mellanrum. Området får totalt 600 båtplatser, varav cirka 50 är gästplatser.

Nåiden och Granec äger bolaget Innerstadsfjärden AB, som är projektets huvudägare. Granecs byggprojekt Ettans båthamn ligger utanför de nya husen. Granec uppför också en gästhamnslokal med service för gästande båtbesökare. Under vintertid kommer isvägen att ansluta direkt till området.

För mer information och intresseanmälan: kuststad.nu

Seminariet
Seminariets nya bostäder inryms i tre olika byggnader. Den q-märkta huvudbyggnaden, A-huset, började byggas 1905, C-huset tre år senare och B-delen var klar 1970. Totalt byggs 66 lägenheter i de tre husen. Här finns ettor till femmor, varav två etagevåningar med sju meter i takhöjd. Bostäderna i A- och C-husen andas sekelskifte med tidstypiska detaljer, medan det modernare B-huset får mer studioliknande bostäder, fortfarande med kvaliteter som stora fönster och högt i tak. Projektägare för Seminariet är Nåiden och bostadsbolaget Avarus AB.

För mer information och intresseanmälan: seminariet.nu