Åke Sundvall Publicerad 2017-09-14

75 år av bostäder byggda med omtanke

Det familjeägda byggföretaget Åke Sundvall har sedan 1942 bidragit till Stockholms stadsbild. Det som sedan dess präglat bolagets verksamhet gäller naturligtvis även i Uppsala, där Åke Sundvall nu har fyra bostadsprojekt igång. Men det är bara början.

 

Text: Per-Åke Hultberg | Foto: Åke Sundvall

– Vårt varumärke har signalerat kvalitet, ansvarstagande och personligt engagemang i 75 år. Husen ska hålla länge, sätta prägel på kvarteret och få människor att trivas. Det handlar om omtanke, både i små detaljer och stora visioner. Det tummar vi aldrig på, säger Martin Sundvall, VD Åke Sundvall Byggnads AB, den del inom koncernen som står för nyproduktion av bostäder, både hyresrätter, bostadsrätter och småhusområden.

Allt började som sagt 1942, mitt under andra världskriget. Åke Sundvall var 29 år, utbildad byggnadsingenjör och inkallad att bygga stridsvärn i Norrland. Trots orostider beslöt han sig för att starta eget och lade då grunden till den koncern som i dag drivs av två söner och fyra barnbarn.Det första huset byggdes på Vegagatan i Sundbyberg. Visionen som brann i Åke är än i dag i högsta grad levande när tredje generationen i familjen nu för den gedigna byggmästaretraditionen vidare – att skapa stadens mest omtyckta områden.

För pengarna Åke fick för huset på Vegagatan uppförde han en hyresfastighet på Fredsgatan i Sundbyberg som han kom att behålla hela sitt liv. 1945 räknade han hem sin första större entreprenad vid köksbordet. I konkurrens med 25 andra byggföretag fick han uppdraget att bygga den nya utrikeshallen på Bromma flygplats. Där fick sedan bolaget återkommande uppdrag ända fram till slutet på 60-talet.

Efter kriget skulle så välfärden börja byggas. Ett serviceuppdrag åt Familjebostäder kom att följa firman ända in på 2000-talet. Det gick nu bra för hela byggbranschen, även för Åke Sundvall. Största uppdraget under 50-talet var 200 lägenheter i den nya stadsdelen Farsta.

Det är med stor beundran Martin Sundvall och de övriga barnbarnen i den tredje generationen ser på sin farfar och morfar, som gick ur tiden 1977. Själv var Martin då bara två år och har naturligtvis inga egna minnen av sin farfar. Men han har hört pappa Bengt och farbror Göran berätta, Åkes båda söner som i all hast fick ta över när fadern insjuknade och gick bort.
– Han var en driven entreprenör med stor tro på sin egen förmåga. Han visste vad han ville. Men han predikade också sammanhållning, att man skulle ställa upp för varandra i både med- och motgång. Lojalitet och ärlighet var viktigt, både i familjen och i företaget. Det har präglat allt vi gör, berättar Göran Sundvall, som bara var 25 år när han och hans fem år äldre bror Bengt tog över och drev företaget vidare.
– Byggbranschen är som alla vet oerhört konjunkturkänslig. Upp- och nedgångar påverkade givetvis även oss. 1970-talets oljekris skakade om rejält. 1972 var det totalstopp, det fanns inga jobb. När Göran och jag tog över hade läget förbättrats. Vi hade en stabil fastighetsförvaltning och sysselsatte ett 30-tal personer, minns Bengt Sundvall.Så kom 1980-talet. Det var åter blomstrande tider. Mer än 25 fastigheter förvärvades. Men den djup-aste finanskrisen sedan 30-talet var i antågande. 1992 kom dråpslaget, 500 procents ränta, alla värden försvann, ingenting gick att sälja.
– Allt vi hade kvar var en blygsam byggrörelse. Men att ge upp var aldrig ett alternativ. Vi hade samlat på oss så mycket kunskap och erfarenhet, och framför allt var vi revanschsugna, minns Göran Sundvall.”Husen ska hålla länge, sätta prägel på kvarteret och få människor att trivas.

Det var nu främst fastighetsutveckling som gällde: köpa och renovera gamla fastigheter, ett hus i taget och sedan sälja av en del under resans lopp. Den första nyproduktionen för kommersiellt bruk ägde rum 1998 och följdes av flera lyckade omvandlingsprojekt in på 2000-talet. Bland annat bygget av Rival vid Mariatorget och upprustningen av anrika Stallmästaregården, ett projekt som fick Stockholms Hembygdsförbunds pris.

Ett favoritprojekt alla kategorier var ett slitet industrihus i Solna, som kallades ”Den fula ankungen”. Resultatet blev kvarteret Farao, ett jättetufft hus som vann Solnas stadsmiljöpris 2001.

Verksamheten växte, det var nytändning i firman och alla priser och nomineringar var viktiga kvitton att byggbolaget Åke Sundvall var på rätt väg. Det var kvalitet, stort personligt engagemang och omtanke som gällde. Med 2000-talet kom också produktion av bostadsrätter. En ny era i företagets historia var född. Nu började också den tredje generationen knacka på dörren.

I dag växer företaget så det knakar. Verksamheten i Storstockholm har vuxit även till Öresundsregionen och Uppsala. Efter en mjukstart, med ett egenutvecklat småhusområde i Hågaby, har nu Åke Sundvall tagit ett rejält kliv att med ett flertal större projekt bidra med sin gedigna byggmästartradition även i Uppsala.
– Vi är ju byggmästare och är därför ytterst angelägna om att alltid lämna efter oss något vi själva kan vara stolta över. Även det dåliga står kvar. Det faktum att vi är ett familjeföretag gör oss flexibla och snabbfotade, vilket är en stor fördel i dagens samhälle, säger Martin Sundvall.Byggnadspriser
En rad byggnadspriser har radats upp genom åren. Bland andra Årets Byggnad i Södertälje för Brf Gräshoppan, ritat av Bergkrantz Arkitekter AB. Huddinge kommuns skönhetspris för bostadsområdet Ängsnäs Glänta, ritat av Joliark AB, och inte minst Årets Stockholmsbyggnad för det mycket uppmärksammade Skagershuset i Årsta, ritat av arkitekt Björn Ahrenby på OWC.

Bostadsprojekt i Uppsala

 • Håga By
  13 radhus
  Inflyttning 2015
 • Kv Klacken
  Sala Backe
  ca 80 bostadsrätter
  Preliminär säljstart våren 2018
 • Kv Daggvidet
  Östra Sala backe
  7 stadsradhus
  Preliminär säljstart hösten 2018
 • Knäckepilen
  Östra Sala backe
  95 bostadsrätter
  Inflyttning årsskiftet 2018/2019
 • Kv Doktoranden
  Rosendal
  ca 100 bostadsrätter
  Preliminär säljstart våren 2019

Läs mer på: akesundvall.se