Riksbyggen Publicerad 2017-09-14

Ett av Uppsalas absolut bästa bostadslägen

En av de sista pusselbitarna av den nya stadsdelen Kungsängen håller nu på att läggas. För Riksbyggens del handlar det om ett av Uppsalas absolut bästa bostadslägen, kvarteret Åsikten Södra på Östra Ågatan, alldeles intill Fyrisån.

 

Text: Per-Åke Hultberg

Vilken uppsalabo har inte någon gång promenerat längs strandpromenaden vid Östra Ågatan och tänkt, ”Här skulle man bo”. För flera har drömmen redan blivit sann. Och nu finns chansen för ännu fler att hitta hem i den nya stadsmiljön som snart kommer att sjuda av liv och rörelse, från morgon till kväll.

– Det är ingen tvekan om att det här kvarteret sticker ut lite extra. Och det gäller inte bara det centrala läget. Det här är på flera sätt ett boende långt utöver det vanliga, säger Jerry Thorén, projektledare på Riksbyggen med ansvar för kvarteret Åsikten Södra.Utöver de 241 bostäderna, en blandning av stora och små lägenheter – här finns något för alla – har kvarteret även ett par restauranger/café/bistro och ett gym på gång. Detaljplanen föreskriver nämligen centrumverksamhet i ganska hög omfattning, något som Riksbyggen i ett tidigt skede förberett med hela åtta lokaler i markplan.

Kvarteret sticker också ut gestaltningsmässigt med sin fina fasad, ett vackert tegel i olika kulörer med lite gammaldags känsla ut mot gatan. Innergården får med stora glaspartier en mer modern framtoning.

Även lägenheterna, varav många har balkong med utsikt mot Fyrisån, erbjuder det lilla extra. Här kan du till exempel välja King size-lägenheter, 5-rok, längst upp i huset med balkongterrasser i soligt sydvästläge. Något liknande går inte att hitta i Uppsala.

– Det känns oerhört inspirerande att vi med det här kvarteret kan bidra till att innerstaden växer, säger Jerry Thorén, som speciellt betonar vikten av att skapa trivsamma och trygga boendemiljöer i de nya gaturummen. Alltid med kunden i fokus. ”Det är ju för dem vi bygger”, betonar han.

– Det är viktigt att göra ett gott första intryck. Därför har vi satsat lite extra på att designa husets entréer. Vi har även lagt ner stor omsorg om den ljusa och grönskande innergården med bland annat pergola, lekplats, pingisbord, odlingslådor och grillplatser. Vi bygger också ett gårdshus med orangeri för odling, fester och gemenskap, även med möjlighet för övernattning. Det tror jag blir mycket uppskattat, säger Jerry Thorén.

Till huset finns också ett rymligt garage med gott om cykelparkeringar. Här är också förberett för elbilsladdning. Som i allt Riksbyggen gör handlar det om långsiktig hållbarhet.
– Egen förvaltning och omsorg om helheten har varit vårt kännetecken ända sedan starten 1940, så det är verkligen ingen ny trend inom Riksbyggen, poängterar Jerry Thorén.
– Eftersom vi fortsätter ta långsiktigt ansvar med förvaltning när vi byggt klart gör vi inte avkall på vare sig kvalitet eller energieffektivitet.

Precis som i alla andra av Riksbyggens bostadsprojekt kommer kvarteret Åsikten södra därför att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Det är med andra ord ganska tuffa krav, exempelvis när det gäller energianvändning, sunda material och tyst inomhusmiljö.
– Vi börjar alla projekt med att först göra en ekosystemanalys och att sedan kompensera för förluster av naturvärden. Helst också bidra med fler ekosystemtjänster. Till exempel med odlingslotter, gröna tak, fågelholkar och grönskande miljöer där insekter pollinerar och naturen blommar. Även det tror vi bidrar till att skapa en atmosfär av trivsel och trevnad för människorna i kvarteret.

Brf Åsikten Södra
Vi bygger boendeformer för alla. Kvadratsmarta 1-2:or för unga människor på jakt efter en egen lägenhet. Även 2:or med egen uteplats mot gården samt familjevänliga 3–5:or. Totalt 241 bostäder. Första inflyttning, sista kvartalet 2018. I sin helhet kommer kvarteret att stå färdigt sommaren 2020.
Läs mer på: riksbyggen.se/asiktensodra