ByggVesta Publicerad 2017-09-15

Från Thessaloniki till Resendal

I början på juli flyttade Michail och Vasiliki och deras tre barn till Uppsala. De kom direkt från Grekland till en nyproducerad hyreslägenhet i Södra Rosendal. Att de trivs går inte att ta miste på.

 

Text: Per-åke Hultberg | Foto: Rosie Alm

 

Det är en minst sagt spännande livshistoria som Michail Bagiopoulos berättar. Efter att ha bott i Stockholm i 14 år flyttade han och Vasiliki tillbaka till Tessaloniki i Grekland 2003. Och där var det tänkt att de skulle stanna. Tre barn kom till världen och livet rullade på. Men den ekonomiska situationen i hemlandet och en kusin i Uppsala gjorde att livet tog en ny inriktning.
– Hon övertalade mig att flytta tillbaka till Sverige, men inte till Stockholm. Hon sa att det är mycket bättre i Uppsala. Det är mänskligare, ingen stress, inga bilköer, allt är nära. Det blir en helt annan livsstil. Jag nappade, berättar Michail med stor entusiasm.

För ett år sedan åkte han tillbaka till Sverige och började jobba i Stockholm. Resten av familjen kom nu i sommar.
– Vi är alla 110 procent positiva. Jag säger till mina kompisar i Stockholm att ni är idioter som bor kvar i stressen. Här är så lugnt och fint. Det är grönt, nära skogen och vi har mycket fina uteplatser. Här finns också en Ica-butik och några restauranger. Och vi har nära till olika köpcentrum.

När Michail började leta bostad insåg han att det är mycket lättare och snabbare att hitta en hyreslägenhet i Uppsala än i Stockholm. Lägenheten familjen nu bor i, en trerummare i nya stadsdelen Rosendal, hittade han på nätet. Någon hade tipsat om bostadsbolaget Byggvesta. Han ställde sig i deras bostadskö.
– Det gick snabbt och enkelt. Efter drygt två månader hamnade vi rätt. Lägenheten är två år gammal, vi är den andra hyresgästen men det känns helt nytt, fräscht och fint, säger Michail och öser beröm över Byggvesta.
– De har varit väldigt fina och tillmötesgående, och snabba att åtgärda de fel som jag påpekat.
Michail har till och med besökt huvudkontoret i Stockholm. Inte för att klaga, tvärtom. Han vill lära känna människorna på kontoret. ”Jag vill inte vara anonym bland andra anonyma”, som han säger.
– Så är jag uppfostrad och jag är så tacksam att vi fick den här bostaden och att det blev just Rosendal. Människorna är så glada och trevliga. Man pratar med varandra, det känns som hemma i Grekland. Det är jättefint! Jag vill inte bo någon annanstans. Det är sant, intygar Michail och skrattar.

Barnen, som är 13, 9 och 6 år gamla, är lika förtjusta. Att komma till Sverige var en fantastisk upplevelse för dem, menar Michail. De springer till områdets stora aktivitetspark varje dag och kommer lyckliga hem igen.
– De säger ”pappa, det är mycket bättre här än i Grekland. Det finns så mycket att göra.” Det här blir ett helt annat liv för oss alla.

Fakta om ByggVesta
• ByggVesta med huvudkontor i Stockholm utvecklar, bygger, äger och förvaltar hyresfastigheter för långsiktigt hållbart och prisvärt boende i attraktiva lägen.
• Fokus ligger framförallt på Sveriges storstadsregioner: Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Västerås och Uppsala.
• Fastighetsbeståndet består i dag av ca 1 900 nya hyres- och studentlägenheter.
• Utsågs till Årets Fastighets-ägare 2008, och har vunnit Kundkristallen för bästa produkt 5 år i rad.

Söker du bostad?
Vill du hyra en lägenhet hos ByggVesta? Då ska du ställa dig i kö. Det är gratis att stå i kön, men för att behålla din plats ska du följa några enkla regler som du hittar på byggvesta.se, där du också kan registrera dig.
Cirka 50 procent av ByggVestas lediga lägenheter förmedlas av Uppsala Bostadsförmedling: bostad.uppsala.se