Järntorget Publicerad 2017-09-15

Järntorget bygger klimatsmarta hus vid en grön oas

Bygget pågår för fullt av de 111 bostadsrätterna i tre hus, som från senhösten nästa år kommer att vara ”hemma” för minst ett par hundra lyckligt lottade Uppsalabor.

 

Text: Per-Åke Hultberg  Foto: Rosie Alm

– Kvarteret mandelpilen, som ligger utefter Fyrislundsgatan mitt i Östra Sala backe, är speciellt på flera sätt, berättar Fredrik Ris, projektledare på Järntorget, en Stockholmsbaserad bostadsutvecklare som nu även bygger och utvecklar bostäder i Uppsala.
Han berättar att Mandelpilen är deras första projekt i Uppsala, men absolut inte det sista, flera är på gång. Att det handlar om en långsiktig satsning visar också det faktum att Järntorget sedan två år tillbaka har etablerat lokalkontor i vår stad.

“Mandelpilen är med andra ord präglat av starkt miljö- och hållbarhetsfokus.”

Mandelpilen består av bostadsrätter men målsättningen är att minst en tredjedel av kommande projekt ska vara hyresrätter och studentlägenheter för egen förvaltning.
– Det känns speciellt att starta vårt första projekt i Uppsala och här har vi velat lägga ribban högt redan från början genom att skapa ett boende som verkligen sticker ut. Dels med en ovanligt vacker exteriör, fasad i svart tegel. Dels med kvaliteter som inte syns utanpå. De tre huskropparna, varv den högsta på sju våningar, har nämligen stommar helt i trä, berättar Fredrik Ris.

Mandelpilen är med andra ord, precis som hela Östra Sala backe, präglat av starkt miljö- och hållbarhetsfokus. Egen bilpool i det underjordiska garaget och cykelverkstad är bara ett par exempel.

Utöver stor egen trädgård med mycket grönska har de boende den stora fördelen av omedelbar närhet till Källparken. En grön oas som erbjuder alla förutsättningar för picknick, lek och andra utomhusaktiviteter.

Att även lägenheterna är genomsyrade av Järntorgets kvalitetstänk säger sig självt. Det handlar om hög standard rakt igenom, med öppenhet och rymd och omsorgsfullt utvalda material. Till exempel finns här vitpigmenterad ekparkett, helkaklade badrum och påkostade detaljer i alla rum som genomgående har diskret ljusgrå väggfärg.
– Du lägger märke till kvaliteten direkt när du stiger över tröskeln. Ljuset strömmar emot dig från alla håll, säger Fredrik Ris med ett leende.
– Här bor du nära nästan allt. Tack vare den nya Gränbystaden har du all tänkbar shopping runt hörnet. Det går också snabbt och enkelt att ta sig in till Uppsala centrum med cykel eller buss. Med bara några minuter till centralstationen och ännu mindre till E4:an är läget också perfekt för dem som pendlar, berättar Fredrik Ris.

Nästa projekt på gång:
Kvarteret Klacken – i Sala backe, mellan Vaksalagatan och Salabacksgatan, planerar Järntorget för cirka 100 bostadsrätter i två huskroppar med vardera 4-6 våningar.
Preliminär byggstart 2018.

Intresseanmälan kan göras på hemsidan: jarntorget.se