Järntorget Publicerad 2017-09-15

I Östra sala backe har Frida och Patrik hittat hem

Frida och Patrik går i väntans tider. I december nästa år är det dags. Då flyttar de ihop i sitt första gemensamma hem, en nyproducerad lägenhet i Järntorgets kvarter Mandelpilen i Östra Sala backe.

 

Text: Per-Åke Hultberg  Foto: Rosie Alm

– Det ska bli jättehärligt att få ett riktigt hem. Helst skulle vi naturligtvis vilja flytta redan i morgon. Det känns avlägset men tiden går ändå så fort och medan vi väntar kan vi utnyttja tiden till att spara pengar, säger Frida Ronquist.

Hon är 26 år och bor i dag i en etta på Vaksalagatan. Efter att ha flyttat från hemmet i Sollentuna för studier i Uppsala pendlar hon nu dagligen till sitt arbete i Solna. Pojkvännen Patrik Larsson är 25 år, bor i Gävle och arbetar i Sandviken.

“Bara tanken på att få flytta in i en helt ny, fräsch och fin lägenhet, där ingen annan har bott, känns riktigt lyxig.”

Tankarna på att köpa lägenhet tillsammans, och på så sätt dela livet på riktigt fanns där, men att det skulle bli redan nu och så snabbt var inte riktigt enligt planerna.
– Nej, vi letade egentligen inte. Det hände plötsligt. Jag råkade se den här lägenheten på nätet, en tvåa på 67 kvadrat med klädkammare, och överraskade Patrik med att vi skulle på visning. Och väl där gillade vi det vi såg och slog till, berättar Frida.
– Ja, det kändes bra direkt, instämmer Patrik. Både lägenheten och läget i Östra Sala backe passar oss perfekt. Frida vill bo i stadsmiljö och jag som är uppväxt i Björklinge vill gärna bo nära naturen. Här får vi båda delarna. För mig som pendlar med bil till jobbet är dessutom läget nära E4 idealiskt.

För Frida blir pendlingen ingen större skillnad mot tidigare. Hon kommer att fortsätta cykla till centralstationen och precis som nu ta tåget till arbetet i Solna. Att bo kvar i Uppsala känns helt rätt, berättar hon.
– Jag trivs jättebra här. Uppsala är en härlig och mysig stad och inte större än att man har nära till stadskärnan oavsett var man bor. Jag tror också att Östra Sala backe blir en jättefin stadsdel. Att kvarteret Mandelpilen dessutom ligger så nära Gränby centrum är ett stort plus.
– Vi får också båda två lika nära till våra föräldrar. 27 kilometer till Patriks i Björklinge och 32 till mina i Rotebro. Det här är helt enkelt det ultimata läget, säger Frida och skrattar.

Ni talar båda två varmt om läget, lägenheten då? Vad talar för den?
– Att det var nyproduktion var viktigt för oss. Bara tanken på att få flytta in i en helt ny, fräsch och fin lägenhet, där ingen annan har bott, känns riktigt lyxig, menar Frida.
– Jag tror ingen av oss skulle vare sig orka eller vilja köpa en äldre lägenhet som kräver upprustning innan det blir som man vill ha det, säger Patrik och betonar att det här verkligen blir hans och Fridas hem, en bostad helt efter deras egna önskemål och behov från första början.

Själva lägenheten beskriver Frida som ljus och fräsch med ett jättefint marmorinspirerat kakel i både badrum och kök. En fördel som båda är överens om är att allt inte bara är vitt, som det ofta är numera. I stället har både väggar och parkettgolv ljusgrå nyans.
– Allt är klappat och klart. Det känns otroligt skönt att inte behöva ta en massa svåra beslut. Det hade definitivt blivit beslutsångest, åtminstone för mig, säger Frida och skrattar.

Läs mer om Järntorgets projekt här: jarntorget.se