Uppsalahem Publicerad 2017-09-14

Uppsalas finaste utsikt

Björkar, lindar och vacker utsikt sätter prägel på Anjas bostad. Sedan 2011 bor hon hos Uppsalahem, i en ljus och charmig etagelägenhet på 100 kvadratmeter.

 

Text: Samuel Hultberg | Foto: Rosie Alm

– Att det skulle bli så bra kunde jag inte föreställa mig.

Mitt i stan, mellan Kungsgatan och järnvägen, nära S:t Johannis kyrka, hittar vi Anja Rautenbergs bostad. Närmare bestämt en etagelägenhet på 100 kvadratmeter i ett charmigt hus från 1940-talet. Tilltagen takhöjd, generösa ytor och stora fönster vittnar om lägenhetens ursprung. Här har Anja och hennes sambo bott sedan 2011.
– Har man bara lite fantasi är det en elvarummare, säger hon skämtsamt.

Trots att lägenheten renoverades 2003 är det inte moderna snitt som gäller.
– Inredningsmässigt har vi blandat en hel del. Ja, vi har faktiskt knappt köpt något nytt alls.

Det mesta kommer från Ikeas fyndhörna och olika loppmarknader. Men det är inte bara lägenheten Anja gillar. Utsikten, ljusinsläppet och läget är svårslagna.
– Vi bor mitt i stan och har sol nästan hela dagen med utsikt mot Domkyrkotornen. De ser kanske inte så mycket ut för världen, men björkarna och lindarna precis utanför ligger mig varmt om hjärtat.

Att gröna värden rankas högt är kanske inte så konstigt. Anja är biolog i grunden och gick i höstas med i Uppsalahems miljöfokusgrupp.
– Det lät kul så jag tänkte, varför inte? Om man har möjlighet att påverka ska man ta den. Vi har också lyckats tjata till oss en ny lösning för sopsortering, säger Anja och ler.
– Skämt åsido, det är en väldigt framsynt och bra satsning som Uppsalahem gör. Vi är cirka 20 stycken i fokusgruppen som får vara med på föreläsningar, pröva olika produkter och lämna förslag på förbättringar. I slutändan gynnar det Uppsalahem och alla oss boende.Även om Anja Rautenberg trivs alldeles utmärkt med sitt boende finns det alltid saker som kan bli bättre. Saker som förmodligen även gäller hela bostadsbranschen, menar hon.

– Det kanske glöms bort lite, men det måste vara lätt att göra rätt. Det gäller smidig cykelförvaring, bilpooler och sopsortering. Sedan måste den sociala aspekten underlättas. Gemensamma ytor för odlingar, grillplatser, kvarters- och verkstadslokaler är viktigare än vad många kanske tror, säger Anja.

Läs mer på: uppsalahem.se