Riksbyggen Publicerad 2017-09-14

Fyrisån – ett fantastiskt läge

För fyra månader sedan flyttade Berit och Mats Dafnäs till en trerumslägenhet i Kungsängen, ett 55+-boende vid Fyrisån, mitt emot Studenternas med utsikt mot Sten Sturemonumentet.

 

Text: Per-Åke Hultberg | Foto: Rosie Alm

– Läget är fantastiskt. När vi flyttade hit i våras var det bara att gå rakt ut till kungsängsliljorna. Vi njuter enormt av naturen och folklivet i Stadsparken och runt Fyrisån. Sommaren har varit helt underbar. Det blir många fler promenader här än när vi bodde inne i city, säger Berit, som precis som Mats kom till Uppsala på 70-talet för att studera.

Här fann de varandra, bildade familj och har sedan blivit kvar. Det var för övrigt vid deras köksbord som Friskis & Svettis startade i Uppsala 1985. Efter radhus i Fålhagen, där barnen växte upp, gick flyttlasset till en villa i Bergbrunna, innan drömboendet dök upp.
– Jag måste erkänna att det var med sorg i hjärtat vi, efter 13 år i vår stora etagelägenhet mitt emot Linnéträdgården, insåg att vi inte kunde bo kvar hur länge som helst. Det var som att bo i egen villa, ändå mitt i city.

“Det var läget som avgjorde, det skulle inte kunna bli några fler Bonumlägenheter utefter ån.”

Berit och Mats berättar hur beslutet att flytta växte fram, att det inte var enkelt. Men att bo i ett gammalt hus utan hiss och dessutom med trappor även i själva lägenheten, var på sikt inte optimalt. Det bästa var att flytta till en mindre och mer funktionell bostad i ett våningsplan och göra det i god tid, medan de båda ännu var i aktiv ålder och själva kunde ta hand om allt. Att en god vän som var rullstolsburen inte längre kunde hälsa på bidrog också till beslutet. Nu finns hiss både till lägenheten och ner till garaget.
– Det var dags för oss att ta nästa steg i livet. Det känns bara befriande. Att rensa ut och göra oss av med alltför mycket vi samlat på oss under åren i hus och stor lägenhet, säger Mats, som precis som Berit har passerat 65-årsstrecket.

Men att det skulle innebära ett stillasittande liv, kanske på en parkbänk i stadsträdgården och mata duvor, är det inte tal om. Både Mats och Berit har alltid haft många järn i elden och ser nu möjligheten att få ännu mer tid att ägna sig åt sina olika intressen, utöver engagemanget i det egna bolaget. Och givetvis åt barn och barnbarn i Stockholm. Gästlägenheten i huset gör att de enkelt kan komma och hälsa på med sina familjer.

Att bo i en helt ny, fräsch, lättskött och praktisk lägenhet har stora fördelar. Hemma hos Mats och Berit finns inte längre några måsten. I stället kan Berit mer helhjärtat ägna sig åt konst och måleri. Mats å sin sida reser tre dagar veckan till Stockholm där han jobbar som rådgivare i varumärkesfrågor. Att nu bo nära centralstationen gör det än mer suveränt att pendla, påpekar han. Och så har han fortfarande sina gympapass på Friskis & Svettis, sitt engagemang i Sirius Fotboll och Liberalerna.

Att det skulle bli ett seniorboende fanns egentligen inte på kartan. Riksbyggens koncept – Bonum seniorboende – kom de i kontakt med på en bomässa redan 2012. Det verkade jättebra, men seniorboende, det passar väl inte oss, tänkte Mats och Berit. Ett besök hos några vänner i deras nybyggda 55+-boende i Librobäck öppnade deras ögon.
– Vi såg den fina gemenskapen och våra vänner var faktiskt yngre än vi. De var så nöjda och kunde de, kan väl vi. Så när vi fick nys om att Riksbyggen skulle bygga seniorlägenheter vid Fyrisån var vi snabba att teckna oss för en lägenhet, berättar Mats.

Att det sedan tog nästan tre år till inflyttning var bara bra. Under tiden kunde de mentalt ställa om och acceptera tanken på att flytta till en mindre lägenhet, lite längre ut från city men fortfarande i stadskärnan.
– Det var läget som avgjorde, det skulle inte kunna bli några fler Bonumlägenheter utefter ån. Det här var chansen och vi tog den, säger Mats. Något varken han eller Berit ångrar.

De 34 Bonumlägenheterna är en del av en större blandad bebyggelse. Här finns både vanliga bostadsrätter och en förskola. Här bor människor av alla slag, unga och gamla, barnfamiljer och ensamstående. Det är liv och rörelse hela tiden.

– Det är jätteroligt med alla barnen och vi gillar verkligen Riksbyggens affärsidé med långsiktigt ansvar. Att de hjälper till med förvaltningen ur ett 100-årsperspektiv är både tryggt och bekvämt. Vi kollade inga andra alternativ. Och allt har fungerat hur bra som helst.

Bonum – en del av Riksbyggen
• Bonum är ett koncept för seniorboende, bostadsrätter för dig som fyllt 55 år.
• Bo i en modern och lättskött bostad utan praktiska bekymmer med underhåll.
• Genom att göra tillvaron enklare blir det möjligt att leva aktivt långt upp i åldrarna.
• Det är lätt att vara social i ett Bonumhus – alla har en centralt placerad
samlingslokal och övernattningslägenhet för gäster.
• Föreningens alla medlemmar erbjuds en egen värd som hjälper till med stort
och smått i vardagen.

Läs mer på: bonumseniorboende.se