Bonava Publicerad 2017-09-15

Hållbart & historiskt i Bäcklösa

Vad sägs om brännugn för keramik, cykelverkstad, lådcykelpool, bilpool, egen odlingslott och ett orangeri? Dessutom en spolplatta inomhus där du kan tvätta av cykeln eller hundens tassar efter en skön motionstur i den omgivande naturmiljön. Som om det inte vore nog kommer det i Tegelbränneriet i Bäcklösa att finnas en grovtvättstuga för tvätt av sovsäck, hästtäcke eller liknande.

 

Text: Per-Åke Hultberg

 

– Vi vill skapa ett smidigt och hållbart boende för alla som älskar att leva ett aktivt och socialt liv med fokus på djur, natur och friluftsliv. Vi satsar också på bra lösningar för den som inte har bil, säger Kim Hultén, bostadsbolaget Bonavas projektchef för Tegelbränneriet.
Ett exempel är att till alla smålägenheter ingår en elcykel i lägenhetsköpet.

“Här blir du granne med både stad och natur. Det mesta finns direkt utanför dörren.”

Allteftersom nya huskroppar börjar ta form sätter sig också namnet Bäcklösa. Området som är omgivet av böljande fält ligger mellan Ultuna och Sunnersta, i korsningen Dag Hammarskjölds väg och nya vägförbindelsen Gottsunda allé.

Bonavas bidrag Tegelbränneriet består av totalt 142 bostadsrättslägenheter i två föreningar. Först ut är Tegelugnen, 72 lägenheter i flerfamiljshus, 1–5 rum och kök i storlekar mellan 30 och 120 kvm med säljstart i november.
– I alla våra projekt vill vi skapa fantastiska hem och platser där människor ska trivas och må bra. Allt det här gäller i högsta grad Tegelbränneriet, säger Kim Hultén och lyfter speciellt fram den omedelbara närheten till en fantastisk naturmiljö, ändå så nära staden.
– Här blir du granne med både stad och natur. Det mesta finns direkt utanför dörren. Tvärs över gatan anläggs just nu en dagvattenpark som blir en unik tillgång för alla boende i området, en skön parkmiljö med bryggor och soldäck runt vattnet. Och vill man ha ännu mer vattenkontakt finns Fyrisån bara en kort promenad eller cykeltur bort, konstaterar Kim Hultén.

Han nämner också Gula stigen, vandringsleden mellan Skarholmen och Studenternas, som passerar alldeles intill. Här bor man även nära Sunnerstagropen med motionsspår, hinderbanor, skidbackar och lift.

Var kommer hobbyrummet med brännugn för keramik in i bilden? Kim förklarar att Bonava med hela projektet Tegelbränneriet vill ha en koppling till områdets historia. De arkeologiska utgrävningar som genomförts visar nämligen fornlämningar av en fältugn för tegel, sannolikt från 1 500 till 1 600-tal.
– Vi lyfter tegel i namnet Tegelbränneriet och i husens exteriör med fasader där vi blandar tegel med trä. Det här är ett mycket genomarbetat projekt, dessutom Svanenmärkt, som jag personligen är superstolt över. Och då har vi inte ens börjat bygga, säger Kim Hultén, som räknar med byggstart efter årsskiftet och inflyttning under andra halvåret 2019.

Om Bonava
En av de ledande bostadsutvecklarna i norra Europa. Utvecklar hem och områden i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Linköping och Umeå samt hyresrätter på utvalda tillväxtmarknader i Sverige. Bonava har sitt ursprung i NCC och har skapat hem och områden sedan 1930-talet.

Om Bäcklösa
Ett bostadsområde mellan Ultuna och Sunnersta som i sin helhet kommer att bestå av hyresrätter och bostadsrätter, flerbostadshus och småhus. Dessutom ett litet torg med närhandel. En perfekt boendemiljö för alla som studerar och arbetar på SLU.

Läs mer på: Bonava.se