Stena fastigheter Publicerad 2017-09-14

Hyres- eller bostadsrätt – vad ska man välja?

För den som vill bo i en lägenhet finns det två olika alternativ att välja mellan – hyres- eller bostadsrätt. Vad är fördelarna med de olika upplåtelseformerna och vilken passar bäst för dig? Hos Stena Fastigheter i Uppsala hittar du båda alternativen.

 

Text: Per-Åke Hultberg

Läget, läget, läget! Lite skämtsamt brukar man säga att när bostadssökande ska rangordna de viktigaste faktorerna för en ny bostad hamnar det geografiska läget på plats 1 till 10. Men det finns förstås också andra frågor som är viktiga när du funderar på hur ditt framtida boende ska se ut. En sådan är upplåtelseformen, eller för att prata klarspråk – om det är hyresrätt eller bostadsrätt.

Utbudet påverkar
Traditionellt har det i Uppsala och stora delar av landet de senaste två decennierna varit brist på hyresrätter i förhållande till antalet sökanden i olika bostadsköer. I takt med att produktionen av nya bostäder tagit fart de senaste åren, har kötiderna minskat avsevärt. Nu kan du via Uppsala Bostadsförmedling få tag i en hyresrätt, i vissa fall med kortare kötid än ett år.

När det gäller bostadsrätter är det i högre utsträckning marknaden som styr utbudet. Här kan vi konstatera att det just nu finns väldigt många bostadsrätter att välja bland i Uppsala.

Vad passar dig?
Här har vi listat några av fördelarna med hyres- respektive bostadsrätt. Vad passar bäst in på din livssituation?

HYRESRÄTT
Stor frihet och flexibilitet: Trivs du inte kan du enkelt säga upp lägenheten och flytta med max tre månaders uppsägningstid. Du har även rätt att byta lägenheten till en annan hos samma hyresvärd. Även externa byten kan godkännas om tillräckliga skäl finns. Under kortare perioder och om du har godkända skäl kan du hyra ut din hyresrätt i andra hand.

Kräver ingen investering: Du behöver inte ta några stora lån och riskerar inte att förlora några pengar. Hyrorna är tämligen fasta och förutsägbara, så du kan planera din utgift för boendet.

Enkelt: Om något i lägenheten går sönder står fastighetsägaren för service eller reparation. I och med att du inte äger ditt boende behöver du inte lägga ned lika mycket tid och engagemang.

BOSTADSRÄTT
Möjlighet att påverka: Tillsammans med dina grannar äger du fastigheten och kan därmed påverka viktiga frågor som har med boendet att göra. Större frihet att sätta din personliga prägel på lägenheten genom t ex renovering eller andra förändringar.

Värdeökning: Genom att förändra den egna bostaden eller den gemensamma miljön alternativt erbjuda tjänster och service kan man påverka värdet på bostaden.
Lägre boendekostnad: Historiskt har det varit billigare att bo i bostadsrätt jämfört med hyresrätt. Det kan givetvis skilja från fall till fall beroende på lånebild och avgift. Ingen annan tjänar pengar på ditt boende – eventuellt överskott går tillbaka till dig som delägare av fastigheten.

Investeringsmöjlighet: Historiskt sett har det varit en bra affär att köpa bostadsrätt, men det finns ingen garanti för detta.

“Vi kan konstatera att det just nu finns väldigt mycket bostadsrätter att välja bland i Uppsala.”

Så söker du hyresrättslägenhet
1. Bli kund hos Bostadsförmedlingen i Uppsala och/eller Stockholm. Det kostar 290 resp. 210 kronor per år.
2. Sök bostad aktivt genom att logga in på webbplatsen.
3. Gå på visning. Kom ihåg att du behöver svara ja eller nej till bostaden för fortsatt intresse för lägenheten.
4. Skriv kontrakt. Har du längst kötid ser vi över att dina uppgifter om inkomst och anställning stämmer. Därefter skickas ett hyresförslag till Stena Fastigheter för godkännande och kontraktskrivning.

Nya bostäder i Uppsala och Stockholm
Stena Fastigheter kommer under de närmaste åren att påbörja byggandet av cirka 5 000 bostäder i såväl Uppsala som Stockholm. Allt från kvadratsmarta smålägenheter till stora fyrarummare och stadsradhus. På många platser handlar det om att vi bygger nya bostäder intill redan befintliga hus. Alla våra lediga hyresrätter (nya och ”gamla”) förmedlas via Bostadsförmedlingen i Stockholm respektive Uppsala enligt principen längst kötid. Bostadsrätterna säljs via lokala mäklare.Här kan du se ett urval av var, när och hur vi kommer att bygga. Du hittar mer information på stenafastigheter.se och norrakvarngärdet.se.

Projekt
1. Telefonplan
Sthlm – 330 lgh, 2021-2024
2. Fisksätra
Nacka – 800 lgh, 2021-2025
3. Norra Kvarngärdet
Uppsala – 390 lgh, 2016-2019
4. Gröna Ekebo
Upplands Väsby – 450 lgh, 2019-2023
5. Vega
Haninge – 1 500 lgh, 2017-2024
6. Lillcentrum
Handen, Haninge – 700 lgh, 2021-2025
7. Nybergstorg
Jakobsberg, Järfälla – 151 lgh, 2017-2019
8. Gustavsberg
Värmdö – 223 lgh, 2016-2018
9. Sfären
Solna – 81 lgh, 2021-2022
10. Sköndal
Sthlm – 143 lgh, 2020-2022
11. Bro Station
Upplands Bro – 750 lgh, 2021–
12. Jurstaberg
Upplands Bro – 650 lgh, 2024–

Läs mer på: stenafastigheter.se