Mälarvillan Publicerad 2017-09-29

Från lägenhet i centrum till nybyggd villa i Lillhamra

Joakim och Charlotta har nu bott in sig ordentligt i sitt vackra hus på Lillhamra strax utanför Västerås. Eftersom båda är uppvuxna i villa med trädgård var det ganska självklart att de förr eller senare skulle lämna lägenheten i centrum, lika självklart som att de ville bo kvar i Västerås.

 

Text: Per-åke Hultberg | Foto: Rosie Alm

Egentligen var det ingen brådska, men när kompisar byggde hus i Gäddeholm blev Joakim och Charlotta inspirerade. Varför inte?
– Vi ställde oss i kommunens tomtkö och tänkte att vi skulle slå till så småningom. Men det fanns lediga tomter på Lillhamra, nära Hamre där Joakim växte upp. Så vi skickade in en intresseanmälan och hann bara stå i tomtkön en dag. Det var hösten 2014, ett år senare flyttade vi in, berättar Charlotta Eckerrot.

“Det är något speciellt med eget hus och egen trädgård.”

En nybyggd villa i ett nytt villaområde, ganska lantligt men ändå nära stan. Charlottas sambo
Joakim Söderqvist berättar att de tittade runt bland några husleverantörer. 
– Det finns extremt många. Men vi fastnade ganska snart för Mälarvillan. De erbjöd mycket valfrihet, vilket passade oss. Fördelen är att varje hus ritas unikt för varje kund. De har alltså inte några låsta ritningar som begränsar planlösningar eller utformning. Det var viktigt för oss och resultatet blev verkligen jättebra.

Hus i New England-stil 
Joakim och Charlotta visste ganska väl vilken hustyp de ville ha och utgick från en stil som kallas New England. Utifrån deras önskemål och idéer ritade Mälarvillans arkitekt det hus paret nu bor i. Ett tvåplanshus på 166 kvadratmeter med öppen planlösning med kök och vardagsrum på nedre våningen, dessutom ett arbetsrum. En trappa upp finns fyra sovrum, samt ett allrum med tv. 
– Friheten, att vi fick vara med i att utforma vårt hus efter tycke och smak, var viktig när vi valde leverantör, poängterar Charlotta. 

Under byggtiden var hon och Joakim ofta på plats för att se hur huset successivt växte fram. Att Mälarvillan är ett lokalt företag tycker båda var ett plus, även om de själva inte besökte fabriken i Surahammar, något som alla kunder erbjuds att göra. 
– Allt gick väldigt smidigt och bra. Att flytta in i ett helt nytt, fräscht hus, där vi dessutom valt allt själva – och det blev precis som vi ville – var fantastiskt kul, säger Charlotta, som arbetar som läkare på sjukhuset.

Med cykel är hon på jobbet på tio minuter. För Joakim, som är säljare med kontor i Arlandastad, tar det betydligt längre tid. Men med bil är han snabbt ute på motorvägen, dessutom på rätt sida av stan. 
– Vi trivs verkligen här på Lillhamra. Vi är alla nybyggare i samma fas i livet, människor i vår ålder, mycket barnfamiljer. De flesta befinner sig i samma fas i livet. Det gör att det är enkelt att skapa kontakt och lära känna varandra. 

Skapar en levande trädgård
Joakim och Charlotta ser nu fram emot att börja skapa en levande trädgård, att plantera blommor, buskar och träd. Förra sommaren som var parets första i Lillhamra, handlade först och främst om att bygga altan, lägga sten och så gräs. För lilla Greta, tre månader, blir det härligt med en grön och fin gräsmatta att krypa på.
– Vi trivdes jättebra i vår lägenhet, men det är ändå något speciellt med att bo i sitt eget hus, med sin egen trädgård. Det är så enkelt att gå ut, man behöver inte planera, det är bara att öppna dörren. Själv tycker jag dessutom att det är väldigt kul med trädgård, att pyssla med blommor och växter, säger Charlotta.

Läs mer på: malarvillan.se