Kärnhem Publicerad 2017-09-29

Plats för spännande möten i Porten

I nya Brf Porten står social hållbarhet och boglädje högt på agendan. Här uppmuntrar man till möten mellan grannarna genom till exempel gym, relax, bilpool, cykelpool och ett återbruksrum, där man kan byta möbler och saker med varandra.

 

Text: Nella Bergström | Foto: Kärnhem

Social hållbarhet och miljöhänsyn är lika viktigt som genomtänkta materialval och spännande arkitektur när Kärnhem utformar nya bostadsområden.
– För att bidra till social hållbarhet lägger vi stor vikt vid att skapa gemensamma ytor i våra kvarter, där människor kan mötas och umgås på ett naturligt sätt även utanför hemmet. På så vis blir både bostadsområdet och hela stadsdelen tryggare för alla, förklarar Anna Maria Lingmerth, marknadschef på Kärnhem.
– Vi satsar mycket på utformningen av utemiljön i alla våra projektet för att skapa trivsel och livskvalitet för dem som bor och rör sig i området. Genom att alltid anlägga ombonade innergårdar där barnen kan leka och grannarna umgås skapar vi boglädje och trygghet, samtidigt som vi främjar sociala kontakter, säger Anna Maria Lingmerth.

Ett alldeles nytt exempel är Brf Porten, Kärnhems nya bostadskvarter vid Öster Mälarstrand i Västerås. Här får de boende tillgång till gym, relaxrum med bastu, gård med odlingsmöjligheter och lekytor för barnen. Här planeras också för bilpool och cykelpool med tillhörande serviceverkstad. Och så det kanske allra roligaste: ett ge-och ta-rum, eller återbruksrum, där man kan ställa ifrån sig möbler eller inredning man inte längre vill ha.
– Kanske det äldre paret har en överbliven fåtölj att ställa i ge-och-ta-rummet, som en student med ont om pengar kan hämta och de kan småprata en stund. På så vis skapas möten mellan grannar, även över generationsgränser, menar Anna Maria Lingmerth.

På innergården finns också ett gårdshus med en lokal som kan hyras för till exempel barnkalas eller övernattande gäster.

“Vi har lagt stor vikt på att skapa ett socialt och tryggt kvarter.”

Husen, som har ritats av Nyréns arkitektkontor, får nyskapande arkitektur. Bland annat får husen rundade hörn vilket ger mjuk och rymlig känsla och tydlig karaktär till kvarteret. Några lägenheter har kvaliteter utöver det vanliga, som takvåningar med stora, härliga terrasser. En del terrasser löper runt hörn, flera lägenheter har härliga uteplatser på innergården och alla har påkostade kök från HTH och vitvaror från Siemens samt spotlights i både kök och badrum.När det är dags för inredning och design samarbetar Kärnhem med inredningsarkitekt Kerstin Ronnemark. Tillsammans med Kärnhem har Kerstin utformat ett antal designlinjer, där kunderna kan välja mellan till exempel klassisk, traditionell eller nordisk stil på den fasta inredningen.
– Alla som köper en bostad av oss får tips och guidning kring färg- och materialval. Därefter får kunden inloggning till vår designwebb, där man i lugn och ro kan prova olika kakel, klinker, golv, bänkskivor och köksluckor i 3D-miljö. Det gör valen betydligt enklare och roligare för våra kunder, säger Anna Maria Lingmerth.

Brf Porten börjar säljas i höst och Kärnhem har stort intresse kring projektet.
– När det byggs så mycket som just nu gäller det att bjuda på något speciellt och unikt, att ge människor goda skäl att vilja bo just i våra hus. Hos oss får man hög kvalitet i materialen och omsorgsfulla detaljer både ut- och invändigt. Vi bjuder också på många mervärden och har lagt stor vikt vid att skapa ett socialt och tryggt kvarter. Vi hoppas att studenter, barnfamiljer och äldre som vill umgås över generationsgränserna hittar hit. Här kommer de att trivas och vilja bo länge, säger Anna Maria Lingmerth.

Brf Porten och Kärnhem
Brf Porten ligger på Öster Mälarstrand, ett kvarter upp från kajpromenaden och småbåtshamnen. Här byggs 59 lägenheter mellan 1 och 5 rum och kök, på 34–125 kvm.

Brf Porten har säljstart under hösten 2017, byggstart 2018 och inflyttningen är beräknad till 2019.

Lägenheterna byggs av Kärnhem, ett projektutvecklingsföretag som startade 2003 i Växjö och sedan dess hunnit etablera sig på mer än 15 orter, från Uppsala till Malmö. Kärnhem arbetar med nyproduktion av bostäder – allt från mindre bostadsprojekt till större stadsutvecklingsprojekt, både grupphus och flerbostadshus.

Ronny Nocera, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna i Västerås, berättar om sin syn på Öster Mälarstrand och allt spännande som händer där.

– Öster Mälarstrand har alltid varit ett av Västerås mest populära bostadsområden. Nu fortsätter det utvecklas och är populärare än någonsin. Tidigare har området i huvudsak lockat äldre som flyttar från villan till lägenhet. Det vi ser nu är att det är minst lika populärt bland yngre och barnfamiljer som uppskattar sjölivet, naturen och de fina parkerna. Lekplatsen lockar dessutom familjer från hela Västerås. Öster har också stor framtida potential, både värdemässigt och utvecklingsmässigt. Det finns inget annat område i Västerås som har lika starka egenskaper och har framtiden för sig på samma sätt. Kokpunkten och färdigställandet av det nya hotellet The Steam Hotel bidrar självklart till att göra platsen intressant. Området kommer att fortsätta att byggas mot stan och när det är färdigbyggt är jag säker på att bostäderna stiger än mer i pris.

Läs mer på: karnhem.se