HSB Publicerad 2017-09-29

Triangelformat bland träden

Trekantiga hus med en skogsdunge utanför fönstret och rymliga balkonger. De nybyggda lägenheterna i området Gideonsberg i Västerås får annorlunda vinklar och hög inredningsstandard.

 

Text: Nella Bergström | Visualisering: WEC360

På platsen för nu nedlagda Gideonsbergsskolan vill Västerås kommun att det byggs nya bostäder som sticker ut och har karaktär. Resultatet är ett annorlunda bostadsområde med trekantiga huskroppar, som nu uppförs av HSB. 
– De nya husen ligger mittemellan innerstad och ytterstad och omges av villor, radhus, punkthus och lamellhus. Här behövdes något nytt. Därför ritade arkitektfirman Tovatt Arkitekter de trekantiga husen, som ger dynamik och medför spännande vinklar, berättar HSBs projektledare Abraham Oktay. 

Varje våningsplan har tre lägenheter med balkongen placerad i triangelns spets, vilket medför ljus från två håll. Triangelformen ger speciell prägel åt bostäderna, med spännande vinklar och ljus som flödar från flera håll. De största bostäderna högst upp i husen har tillgång till ett loft på 15 kvadrat-meter, utöver lägenhetsytan. 

Inredningen är ljus och välvald. Abraham berättar att HSB strävar mot så hög inredningsnivå som möjligt med bra och hållbara material. 
– Våra inredare tittar mycket på vad människor vill ha och vad som är hållbart över tid. Vi satsar på att erbjuda hög nivå på grundutförandet, och extra tillval för den som vill sätta sin personliga prägel.  

Här märks standardnivån genom helkaklade badrum, parkettgolv i alla rum och vitvaror av hög klass. Köken får integrerad diskmaskin, induktionshäll samt inbyggd ugn och mikro i arbetshöjd.

Innergården mellan husen har Bergslagsparken och en skogsdunge som närmaste grannar, vilket ger fin utomhusmiljö med mycket grönska.

HSB har alltid arbetat med social hållbarhet och möjligheter till möten mellan grannar. 
I nästan alla projekt byggs en föreningslokal, berättar Abraham, där brf-styrelsen kan ha sina möten och de boende kan hålla kalas eller större middagar. Här finns också en gäst-lägenhet för övernattande gäster. 
– Även gemensamma tvättstugor bidrar till möten mellan de boende. I Brf Kungsljuset bygger vi en sådan tvättstuga, som komplement till tvättmaskinen som finns i varje bostad.

”Balkongen är helfrän”
Efter många år i villa väljer Staffan och Susanne nybyggt, tufft och trekantigt. Staffan Johansson och Susanne Johansson Jernberg har precis köpt en trea på 75 kvm i ett av de trekantiga husen i Gideonsberg. I dag bor de i en villa som Staffan byggde 1982.
– Vi blir pensionärer nästa år och vill kunna vara mer i vår sommarstuga i Grängesberg. Det känns jätteskönt att göra oss av med villan, bara kunna åka ifrån lägenheten utan att oroa oss för gräsmattan och underhåll, säger Staffan. 

Både Staffan och Susanne har tidigare bott i Gideonsberg, intill det område som nu ska bebyggas. Där trivdes de bra. 
– Det är lagom nära till stan och ändå lugnt och skönt. Och lägenheten är vi stormförtjusta i. Vi gillar planlösningen stenhårt! Det år ljust och rymligt, särskilt den stora öppna ytan i köket och vardagsrummet, och balkongen är helfrän. Vi har valt en nordlig spets av huset, så vi har både morgonsol och kvällssol från sidorna.  

Att flytta från 145 kvadratmeter till 75 och få plats med alla möbler och saker är en utmaning, men barnen tar över en hel del möbler. Verktyg och maskiner får flytta till stugan i Grängesberg, där Staffan ska bygga en ny friggebod på tomten. 
– Det enda tråkiga är att det är så pass långt till inflyttning. Men samtidigt är det skönt att ha gott om tid att ge bort saker och förbereda oss på vårt nya liv i lägenhet.

Läs mer på: hsb.se