Publicerad 2017-09-29

TV-snickarens tips: “Ha tålamod”

Martin Timell har hjälpt till att plocka fram hemmafixaren i oss sedan 1997. Nu har vår folkkäre snickare samlat ihop några tips på hur vi gör smarta investeringar med fokus på kvalitet och långsiktighet.

 

Text: Sophia Utterbäck | Foto: Mats Hellström, iStock

– Om du ska lägga ett nytt golv tycker jag att du ska välja ett i lamell, det är dyrare än laminat men värt varenda krona. Laminat håller förvisso länge och kostar från 79 kronor per kvadratmeter, men är inte så trevligt att sätta fötterna på en kall februarimorgon. Tänk på att du ska leva med golvet i 20–30 år, säger Martin.
 
Men kvalitet handlar inte bara om hållbarhet. Funktionalitet är ytterligare en aspekt som spelar stor roll, inte minst när man planerar badrum. Många av oss drömmer om ett eget hemmaspa med utrymme för romantik och avkoppling. Men Martin menar att stora exklusiva badkar är supermysigt, i tre veckor. 
– Självklart kan man investera i ett bubbelbadkar, men satsa hellre på ett rektangulärt som fungerar även i vardagen. Ett triangelformat känns lyxigt och har gott om utrymme för två personer, men att fylla det med varmvatten varje gång man ska tvätta sig kostar mer än det smakar. 

Martins sista och kanske viktigaste tips handlar inte om vilka verktyg man ska använda eller vilka tekniker som fungerar bäst. Det handlar om tålamod.
– Låt det ta tid och bråka aldrig med varandra. Ja, det går snabbt på TV, men jag visar inte att det tar tjugo minuter att bygga en bastu, jag visar bara hur man gör.