Publicerad 2017-09-29

I Västerås har jag mitt hjärta

Efter tio år som stadsbyggnadsdirektör i Västerås är Lotta Lindstam nu i slutspurten av en spännande och innehållsrik karriär, som inleddes i Lund när hon läste till arkitekt.

 

Text: Per-Åke Hultberg | Foto: Per Groth

Lotta Lindstam föddes i Göteborg, växte upp i Helsingborg, läste i Lund och bodde och arbetade som arkitekt under många år i Växjö. Under åttiotalet arbetade hon i UppvidingeUppvidinge kommun och var då Kronobergs läns första kvinnliga stadsarkitekt. Hon fortsatte sedan som stadsarkitekt i skånska Bjuv och Svalöv, innan hon drog till Södertälje för att slutligen landa här i Västerås. 

Efter den här långa resan, vad och var är hemma för dig?
– Det är där man är en del av livet, inte bara har sin arbetsplats. Så jag känner mig givetvis hemma i södra Sverige, där jag bott och jobbat under större delen av mitt arbetsliv. Men jag känner mig också hemma i Västerås. Det är lätt att känna sig hemma och välkommen här. Just nu är det här jag har mitt hjärta.

Hur var det att komma till Västerås?
– Det är lätt att bli en del av livet här. Det är en stad dit många flyttar från alla håll i landet, även från andra kontinenter. Det skapar en öppenhet som gör att man känner sig välkommen. Det blir en spännande blandning av människor som gärna och utan problem bjuder på sig själva. Urvästeråsaren är en del av den öppna staden.

“Hemma för mig är där man är en del av livet, inte bara har sin arbetsplats.”

Du flyttade hit 2009. Vad är det Västerås har som drar och attraherar?
– Det är en otroligt dynamisk stad. Här finns allt. Många förknippar Västerås med dess starka näringsliv och det med rätta. Men här finns så enormt mycket mer, utbildning, forskning i världsklass, ett rikt kultur- och friluftsliv, fantastiska bostadsmiljöer och rekreationsområden. Västerås är också en stark handelsstad, och har en attraktiv stadskärna med ett ovanligt bra utbud av högkvalitativa restauranger. Även besöksnäringen växer. Visionen om Mälarstaden är nu förverkligad och Mälaren är en resurs hela året.

På tal om Mälarstaden, du har under dina år i Västerås bott på Lillåudden. 
– Ja, det har varit fantastiskt fint. En del människor vill bo nära skogen, den möjligheten finns också här i Västerås. Men är man som jag född och uppväxt vid havet vill man gärna ha nära till vattnet. Det har varit som att bo mitt i ett rekreationsområde, ändå väldigt nära centrum och det stadsliv som jag också gillar.  

Västerås är på flera sätt en stad i omvandling och du har haft en nyckelroll. Mälarstaden har tagit form, stationsområdet håller på att bli ett nav med stadsliv mellan city och Mälaren, samtidigt som man kan skönja vilken otroligt spännande stadsdel Kopparlunden kommer att bli. Det är ingen dålig resa du varit med om!
– Nej verkligen inte. Jag har haft världens roligaste jobb. Att få leda den här fantastiska förvaltningen, med alla otroligt duktiga, välutbildade och självständiga medarbetare, har varit en stor förmån. Det är ingen tvekan om att Västerås med sin dynamik kan locka till sig de bästa talangerna, även från andra länder. Det är en mycket bra stad att flytta till, att bo, jobba och leva i.